Zenfitness

Fitness for Body, Mind and Soul

Een gezond lichaam, is dat mogelijk zonder een gezonde geest? Is het effectief om te trainen zonder bewust te zijn van wat je doet? Is het mogelijk zo te trainen dat je op alle vlakken verbeteringen krijgt? niet alleen fysiek, maar ook mentaal, emotioneel, energetisch?

Je gaat naar de sportschool om te werken aan je lichaam; je conditie, kracht, flexibiliteit. Maar...hoe bewust ben je vervolgens aanwezig tijdens deze trainingen? Merk je dat je gedachten afdwalen, of puur gericht is op het afmaken van de training of oefening?

Hoe zou je het vinden als je ook je geest traint? Hoe zou het zijn als 'in therapie gaan' betekent dat je tegelijkertijd werkt aan je conditie, je figuur, kracht en coördinatie?

Zou je een personal trainer willen die niet alleen je oefeningen begeleidt, maar ook kennis heeft van energie, meridianen, en hoe bepaalde emoties en trauma’s kunnen worden aangepakt, terwijl jij werkt aan je conditie, figuur of weerbaarheid?

De training van Zenfitness is gebaseerd op de principes van de Oosterse Geneeskunst. Deze vertelt ons dat alles wat je meemaakt op fysiek, emotioneel en mentaal gebied zijn weerklank heeft op het lichaam. Net als een soort harde schijf wordt letterlijk alles opgeslagen.

Zowel negatieve als positieve ervaringen voel je in je lichaam; verdriet en boosheid is lettelrijk te voelen in je lichaam. Een piekervaring wat vreugde geeft voel je in heel je lichaam. Je vitaler voelen en meer in balans zijn lukt niet door alleen het fysieke lichaam te trainen. Aan de andere kant is alleen mediteren voor velen ook niet het antwoord op een gezonder leven.

Wat nou als wij een oplossing bieden waarmee je beiden bereikt...in de fitnessclub, bij je thuis of buiten in het park ?

Het principe werkt als volgt: je wordt geboren met een volle ‘batterij’. Als de batterij uiteindelijk leeg is…dan stopt ook het lichaam en het leven. Alles wat je meemaakt heeft invloed op deze batterij. Vergelijk het met je smartphone; hoe meer apps er open staan en hoe meer informatie je opslaat op je telefoon, hoe eerder de batterij op is en het geheugen vol is. Dus niet alleen ‘negatieve’ dingen zoals ziekte, blessures, verdriet, boosheid, stress maar ook ‘positieve’ zaken zoals blijdschap, liefde en gezond eten hebben invloed op de batterij.  Je kunt je voorstellen dat ziekte en stress ervoor zorgen dat de batterij eerder leeg gaat, en dat bij het luisteren naar een mooi concert, of verliefdheid ervoor zorgen dat de batterij zelfs wordt opgeladen!

Maar, het wordt nog interessanter: Een stressvolle situatie heeft invloed op je batterij, op je gemoedsrust. Als je deze situatie vervolgens een plek weet te geven, of helemaal los kunt laten, dan blijft de schade beperkt. Maar in het geval dat je de situatie niet kunt loslaten, blijf je als het ware rondlopen met een app die op de achtergrond blijft draaien en energie slurpt! En er blijken nu veel meer apps actief te zijn in je systeem waar je soms helemaal niet bewust van bent.

Het kan zo zijn dat een bepaalde situatie dusdanig traumatisch is geweest, dat het je leven substantieel beïnvloedt. Je blijft dan last houden van de gevolgen ervan, tot je de oorzaak weet op te sporen en weg te halen.

We werken dus niet alleen met het bestrijden van de symptomen maar zijn primair gericht op het weghalen van datgene wat zoveel energie kost; datgene wat de batterij sneller doet leeglopen dan wenselijk!

Hoe werkt Zenfitness in de praktijk?

Volgens de Oosterse Geneeskunde stroomt Levensenergie (ook wel Qi genoemd, of Ki, of Prana, Pneuma) door het lichaam door kanalen (ook wel Meridianen genoemd, of Nadi’s). Waar meerdere meridianen samenkomen (sommige scholen erkennen meer dan 70.000 meridianen!) ontstaan zogenaamde krachtstations. Deze stations worden Chakra’s of Energiewielen genoemd. Door ook te werken met deze krachtstations worden meerdere meridianen tegelijkertijd geactiveerd.

Door invloeden van binnen- en buitenaf kunnen deze meridianen geblokkeerd raken, waardoor de Ki minder goed stroomt naar en door alle meridianen.

Welke invloeden? Denk aan: stress, slecht eten, slecht slapen, blessures, traumatische gebeurtenissen, ziekte. Je kunt nu naar de huisarts gaan, naar een shiatsu therapeut gaan, naar een acupuncturist, of naar een psychiater, maar bij allen ben je degene die de behandeling ‘ondergaat’. Er wordt natuurlijk wel van je gevraagd de klachten uit te leggen, maar vervolgens is het aan de arts of therapeut.

De meridianen lopen door het hele lichaam zoals gezegd. Deze lopen vaak paralel met spieren en spiergroepen. Met de juiste mindset kun je zowel je spieren trainen, als invloed uitoefenen op je meridianen!

Bij Zenfitness is het de bedoeling dat JIJ actief aan de slag gaat om de verandering teweeg te brengen. De trainer vertelt je welke weg te volgen, maar JIJ moet de stappen maken!

De oefeningen die worden gebruikt zijn onder andere:

  • Fitness oefeningen of weerstandstraining
  • Conditietraining
  • Qigong
  • Yoga
  • Ademhalingsoefeningen
  • Meditatie- en bewustzijnsoefeningen
  • Weerbaarheidstraining
  • Coaching
  • Voedingstips

Afhankelijk van je klachten en wensen ziet elke training en elk trainingsschema er anders uit. De trainer maakt een plan volledig afgestemd op jou.

De training kan plaatsvinden in een fitnessruimte, buiten, of bij je thuis.

Copyright 2024 © Pranaki.com 
Chat openen
1
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?