Zelf Healing via chakra's en meridianen

10/12/2023

Deze blog wil ik wijden aan de achtergrond van de kennis die ik inzet tijdens mijn lessen Ten Chi Yoga.

In deze les gebruiken we de methoden van Yoga en Tai Chi; ogenschijnlijk 2 totaal verschillende vormen die beiden populair zijn geraakt in het Westen.

Maar, ook al zijn de methoden verschillend, beiden gaan uit van hetzelfde principe. Namelijk dat Levensenergie (In de Yoga: Prana genoemd, in Tai Chi: Qi) door het lichaam stroomt door kanalen (Yoga: Nadis, Tai Chi: meridianen).

Yoga is een onderdeel van de Ayurveda, de eeuwenoude Indische gezondheidsleer. Tai Chi is gebaseerd op de eeuwenoude Traditioneel Chinese Geneeskunde (TCM). Ook al gebruiken beiden andere termen en manieren om naar het bestaan te kijken, de overeenkomsten zijn niet te missen

Zelfs als we de moderne Westerse Geneeskunde erbij halen, die ogenschijnlijk haaks staat op de ‘alternatieve geneeskunde’ kunnen we niet anders meer concluderen dat ook zij uitgaan van dezelfde principes, maar dan weer anders genoemd.

Traditioneel Chinese Geneeskunst

In de TCM worden in totaal 14 meridianen gebruikt. Deze 14 meridianen zijn vervolgens onderverdeeld in tweetallen , waarvan 1 Yang is en de ander Yin. Je krijgt zo 7 groepen (In de elementenleer worden daarvan 4 bij elkaar onder 1 element gevoegd, maar deze laat ik hier buiten beschouwing):

  • Maag & Milt
  • Blaas & Nier
  • Galblaas & Lever
  • Dunne Darm & Hart
  • Dikke Darm & Long
  • Driewarmer & Pericardeum
  • Gouverneursvat & Conceptievat

Deze meridianen zijn op afbeeldingen zichtbaar gemaakt, en lopen over de benen, armen, hoofd en bovenlichaam. Ze zijn allen vernoemd naar specifieke organen en hebben daar dan ook een directe verbinding mee.

Omdat de meridianen veelal parallel lopen met spieren, kun je met strekkingen de meridiaan beïnvloeden (naast acupunctuur, acupressuur en kruiden). Hierover later meer.

Ayurveda

In de Yogaleer wordt gesproken over 7 hoofdchakra’s (Basis, Sacraal, Solar-Plexus, Hart, Keel, Voorhoofd, Kruin). Volgens deze leer stromen er meer dan 70.000 nadis/meridianen door het lichaam. Op plekken waar vele nadis elkaar kruizen ontstaan zogenaamde krachtstations, of ronddraaiende wielen, die Chakra’s worden genoemd. Er zijn meerdere chakra’s, maar de meeste scholen spreken over deze 7. Deze 7 plekken zijn op afbeeldingen ook zichtbaar gemaakt. Ze zijn vooral vindbaar aan de voorzijde van het lichaam, lopend over het midden.

De chakra’s hebben allen een duidelijke verbinding met specifieke organen, of delen van het lichaam.

De chakra’s zijn te beïnvloeden door verschillende methoden: gerichte meditatie, asana’s, chakra-healing en compressie (over de laatste later meer).

Westerse Geneeskunst

In de Westerse Geneeskunde worden 7 hormoonklieren genoemd (Hypothalamus, Hypofyse, Pijnappelklier, Schildklier, Bijnieren, Alvleesklier, Geslachtsklieren).

Deze klieren zijn op afbeeldingen duidelijk vindbaar in het lichaam. De hormoonklieren geven hormonen af aan het bloed. Je zou kunnen zeggen dat via deze klieren boodschappen vanuit de hersenen naar specifieke plekken in het lichaam worden gestuurd, en vice-versa.

De hormoonklieren hebben een duidelijke link naar bepaalde organen en/of delen van het lichaam.

Aangezien er een directe link is met het denken/voelen en de hormonen die worden geactiveerd, kun je middels gerichte meditatie en ademhalingsoefeningen de klieren beïnvloeden (hierover later meer).

Zie je de overeenkomsten?

7 groepen meridianen, 7 chakra’s, 7 hormoonklieren…

OK, denk je dan nu… Leuk gevonden…

Maar, wat heb ik als lezer van deze blog hier nu aan? Je schrijft in de titel iets over zelf-healing; hoe kan dit inzicht mij nu helpen?

Goed, ik hoor je… we gaan verder.

Persoonlijk werk ik al zo’n 20 jaar als shiatsu therapeut, en combineer samen met mijn vrouw deze vorm van acupressuur met Pranic Healing; een gedegen methode om de chakra’s en het gehele energie-lichaam schoon te maken en te vitaliseren.

We hebben ondervonden dat je bepaalde emoties, specifieke trauma’s, fysieke en mentale klachten onderbrengen bij deze 7 centra in het lichaam. Dit alles is natuurlijk geen nieuwe ontdekking; er wordt in veel boeken over dit onderwerp geschreven.

Wat we nu tijdens de les Ten Chi Yoga doen, is deze kennis gebruiken om ook zonder hulp van een therapeut, alle chakra’s/meridianen/klieren aan te spreken en zodoende alle emoties/opgeslagen trauma’s/fysieke klachten die daaraan gelinkt zijn in balans te brengen.

Als je weet waar alle meridianen zich bevinden, kun je specifieke strekkingen/yoga houdingen uitvoeren die hen op rek brengen, en daardoor stimuleren.

Als je weet met welke chakra’s deze meridianen verbonden zijn, kun je tegelijkertijd compressie geven op de desbetreffende chakra.

Zo heeft een achteroverbuiging invloed op de Basis-chakra, een vooroverbuiging heeft invloed op de Sacraal-chakra.

Met de gezegde ‘energie volgt de gedachte’ kun je vervolgens nog meer bewustzijn brengen naar het gebied waar emoties/trauma’s/etc liggen opgeslagen.

Taijiquan of Tai Chi Chuan is gebaseerd op de acupunctuur. Elke beweging is in beginsel een zelfverdedigingstechniek, maar op een hoger niveau ook een methode waarbij meridianen op een bepaalde manier worden gestimuleerd. Tai Chi volgt daarbij een bepaalde serie waardoor alle meridianen op een specifieke volgorde worden gestimuleerd. Een belangrijk principe is die waarbij delen van het lichaam van Yang naar Yin gaan en vice-versa. Heel simpel gezegd is een aangespannen spier Yang, en een ontspannen spier is Yin.

Ook hier geldt de regel ‘energie volgt de gedachte’. Je kunt tijdens het eerste en belangrijkste gedeelte van de Tai Chi vorm heel specifiek je bewustzijn brengen naar de verschillende chakra’s en de beweging nog meer inhoud en kracht geven.

Via deze werkwijze kun je goed voelen hoe de eerste beweging direct effect heeft op de Basis-chakra, de tweede beweging voelbaar is in de Sacraal-chakra, etc.

Tijdens de les krijg je beknopt (eigenlijk een woord wat niet bestaat in mijn persoonlijke woordenboek…ik praat altijd teveel tijdens de les 😉 de achtergrond over de chakra’s en de bijbehorende karaktereigenschappen, emoties, valkuilen.

Vervolgens gaan we aan de slag! Een gedeelte van de les besteden we aan de Taijiquan vorm, waarbij we dus een klein stuk gebruiken om die zoveel mogelijk te verdiepen.

Een andere gedeelte gebruiken we om middels asana’s die plekken aandacht te geven waar de disbalans zit, waar onopgeloste of nog niet zichtbare stukken liggen opgeslagen.

Een derde gedeelte wordt besteed aan meditatie, gecombineerd met specifieke ademhalingsoefeningen.

Alles is erop gericht je zelfgenezend vermogen aan te spreken, en je vermogen om denkbeelden en patronen die je niet helpen om te zetten naar constructieve gedachten en patronen die je helpen die persoon te worden die je in essentie altijd al was…!

Deze lessen geef ik op dit moment op verschillende plekken rondom Arnhem. Heb je interesse? Kijk dan op onze website www.pranaki.com of stuur een mailtje naar .

Namaste,

Chris Schindeler

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2024 © Pranaki.com 
Chat openen
1
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?