Shiatsu, Ki en Chakra's

24/03/2022

Inleiding

(Ik geef eerst een opsomming van mijn achtergrond; niet om op te scheppen maar om duidelijk te maken waar dit onderwerp vandaan komt.)

  • Al zo’n 20 jaar ben ik actief als Shiatsu therapeut. Ik volgde de opleiding van deze Japanse vorm van acupressuur bij Zen-Shiatsu in Amsterdam en deed een gedeeltelijke opleiding bij Ohashiatsu.
  • Mijn yoga opleiding volgde ik bij Yoga Gita in Mysore, India, waar ik ook opgeleid ben tot Pranic Healer.
  • Tijdens de ALO opleiding en daarna behaalde ik meerder certificaten in Taijiquan.
  • Sinds mijn jeugd ben ik actief student en uiteindelijk docent in Bujinkan Ninjutsu; een Japanse Krijgskunst.

Tijdens al deze opleidingen en trainingen werd gesproken over de Levensenergie; Wij als shiatsu therapeut, Yoga docent, Taijiquan instructeur of Pranic Healing therapeut werkten op en met de Levensenergie van de cliënten. Door fysieke druk, oefeningen en werken op het aura wordt de Levensenergie, of Ki/Qi/Prana beïnvloed, wat weer resulteert in een sneller herstel, betere gezondheid en een algeheel welzijn.

Maar, ook al wordt in al deze methoden over dezelfde energie gesproken, de principes lijken nogal uiteen te lopen.

TCM

Bij Shiatsu en bij Taijiquan wordt gebruik gemaakt van de TCM of Traditioneel Chinese Geneeskunde. Centraal staan de 5 natuur-elementen: Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur. De Ki of Qi stroomt door 12 meridianen of energiekanalen die allen gegroepeerd en gelinkt worden aan bovenstaande natuur-elementen. In dit systeem bestaat de controlerende en de voedende cyclus, waaruit blijkt dat alle meridianen op een bepaalde manier verbonden zijn aan elkaar en elkaar beïnvloeden.

Go-dai

Bij Ninjutsu wordt gerelateerd aan een ander 5 elementen systeem: Aarde, Water, Vuur, Wind en Leegte. De Ki kan worden beïnvloed door de verschillende Kyusho punten op het lichaam.

The Five Japanese Elements』 | Japan Amino

Prana

Bij Pranic Healing en Yoga stroomt de Prana door wel 72.000 nadis of energiekanalen. Waar meerdere van deze nadis elkaar kruizen ontstaan Chakra’s, of energie-stations. De Prana is echter niet alleen in het lichaam te vinden, maar (juist) ook erbuiten. De chakra’s zijn constant bezig met het opnemen en afstoten van deze Prana uit de omgeving. 

12 Vijnanamaya, Nadis & Tree of Knowledge & more ideas | kundalini yoga,  kundalini, knowledge

En Nu?

OK… daar sta je dan als shiatsu/pranic healing/yoga/taijiquan/ninjutsu beoefenaar. Bepakt met een kruiwagen aan kennis.. Is het mogelijk al deze verschillende theorieën, principes, kennis en kunde in te zetten tijdens een behandeling? 

Is het überhaupt zinvol of nodig om dit te doen? Immers, al deze eeuwenoude methoden zijn op zichzelf staand al de reden dat ontelbare mensen zijn geholpen met hun fysieke, emotionele of energetische problemen. Werkt de een de ander niet tegen?

In het begin probeerde ik alles gescheiden te houden. Tijdens mijn behandelingen focuste ik mij op de TCM en parkeerde alle andere methoden buiten de deur. Maar ik merkte dat ik zelf niet voldoende resultaat behaalde, dat ik steeds iets aanraakte bij de ander, maar dat het geen ruimte kreeg. Ik voelde steeds een weerstand opkomen bij mijzelf.

Combinatie behandelingen 

Alles kwam in een stroomversnelling toen ik mijn vrouw Michelle leerde kennen. Zij leerde mij eigenlijk al de kennis los te laten en te vertrouwen op intuïtie, op de 'hulp van boven' en dat het prima is methoden te combineren. Het gaat immers om het welzijn van de ander. Je wil toch alles doen het optimale resultaat te bereiken, ongeacht hoe je daar komt? Laat de weerstand maar los en vertrouw erop dat je precies dat doet wat nodig is. Soms gebruik je Shiatsu, soms Pranic Healing, de ene keer integreer je Breathwork, de andere keer doe je Qigong oefeningen.

Als wij samen behandelen werk ik voornamelijk met Shiatsu om de energie in de meridianen te beïnvloeden, terwijl Michelle via Pranic Healing de subtiele energie via de chakra's schoonmaakt en vitaliseert.

Zintuigen en scannen

De meridianen die in het lichaam lopen, zijn met veel oefening te voelen als je de handen of vingers op de huid legt. Dezelfde energie echter is soms beter te voelen als je de hand vlak boven het lichaam beweegt. Vanuit Pranic Healing wordt dit ‘scannen’ genoemd. 

Het ‘voelen’ via de tast is één van de 5 zintuigen die we kennen. Al deze 5 zintuigen worden door het brein gebruikt om de indrukken van buitenaf te interpreteren. Deze zintuigen zijn daardoor sterk gelinkt aan het denken; ‘Voelen’ ligt hier dus erg dichtbij ‘denken’. En nu weet ik uit eigen ervaring dat juist het denken weer in de weg staat van het neutraal voelen of ‘weten’.

Bij het gebruik maken van de techniek wat je scannen zou noemen gaat het voorbij de tastzin, en daarbij voorbij het denken. Het is puur en neutraal reageren op de Levensenergie van de ander.

Als je de hand nu beweegt langs een specifieke meridiaan (je moet dus wel kennis hebben over de positie van de verschillende meridianen) kun je opmerken wanneer de hand als het ware een obstructie of blokkade of verstopping tegenkomt. Dit dan de plaats waar je vervolgens met fysieke druk op de meridiaan de blokkade probeert op te heffen, waardoor de Levensenergie weer optimaal doorstroomt. 

Diagnose

Voordat je begint met de behandeling wil je uiteraard weten welke meridianen of chakra’s uit balans zijn, wat de gezondheidsklachten zijn en wat de cliënt zelf wil veranderen of verbeteren.

Het achterhalen welke meridianen uit balans zijn is een lastige taak. Vaak wordt de pols diagnose gebruikt, soms kijken we naar de tong, of voelen op de buik. Ook hier weer wordt de tastzijn gebruikt voor de interpretatie van de pols of buik. Vanuit mijn eigen ervaring heeft het jaren geduurd voordat ik met enige zekerheid kon diagnosticeren.

Het scannen vanuit de Pranic Healing kan ook hier worden ingezet en geeft mijns inziens een snel en duidelijk beeld van de cliënt. Voornamelijk de conditie van de chakra’s en fysieke klachten zijn duidelijk vindbaar.

Behandelingen, workshops en cursussen

Ben je misschien nieuwsgierig geworden naar wat deze behandeling voor jou kan betekenen? Wil je zelf leren hoe deze behandeling te geven?

Zowel Michelle en ik Ik geven regelmatig workshops en cursussen in Nederland en Portugal.

Stuur een email naar  voor een afspraak, inschrijving of meer informatie.

Warme groet,

Chris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2024 © Pranaki.com 
Chat openen
1
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?